hirdetés



Iskola rendhagyó homlokzatszigeteléssel

Gép- és anyagújdonságok

Iskola rendhagyó homlokzatszigeteléssel

A fehér és szürke cementtel készült lapokból egy változatos, játékos, nehezen felejthető felület alakult ki.

A Sajó Design Bt. tervezésében, Sajó Imre építőművész, vezető tervező irányításával készült tervek alapján szerelt homlokzatszigetelésben Heraklith táblák felhasználásával épül Fehérgyarmaton a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola. A tervező – látva a Heraklith lapokban rejlő lehetőségeket – a Knauf Insulation Kft. mérnökeinek együttműködésével egy merőben új, a megszokottól eltérő homlokzatkialakítást választott. A merész kezdeményezés során a szerelt jellegű homlokzatszigetelést a fagyapot lapok kötőanyagának – fehér és szürke cement – megfelelő fedőfestékkel bevont Heraklith táblákkal zárta le.


 
„…Az iskolaépület tervezett homlokzatképzésének finom játékos árnyalatváltása nem idegen hazai építészetünkben: a XIX-XX. század fordulója nagy volumenű tanintézeti építkezéseinél mindennapos volt a nyerstégla homlokzat ritmikus, eltérő árnyalatú téglával történő falazása. Ezt a hagyományt folytatja a fehérgyarmati új iskola tervezője intuitív tehetséggel egy igen korszerű homlokzati hőszigetelő-burkoló elem játékos ritmusú árnyalatváltakozásával.
A szűkebb szakmai érdekességen túl nem elhanyagolható hozadéka a tervezett homlokzati megjelenésnek az, hogy az innen kikerülő diákok a kiváló pedagógia mellett egy szerethető iskolaépület megjegyezhető emlékképét is magukkal viszik majd.”
Janáky György
Ybl-díjas építész
A Magyar Érdemrend középkeresztje birtokosa,
építészkamarai küldött


 
„…Sajó Imre általános iskolájának homlokzata az egyénekből építkező közösséget, annak erejét, összekapaszkodását reprezentálja, mint sok kis Lego elem épít új, erős tudásvárat. Szerelt könnyedsége oldja a méretes épületet, segíti annak lépték-lebontását, egyedisége megkülönböztető jel az itt tanulók számára.”
Kálmán Ernő DLA

Ybl-díjas építész
az MMA Köztestületi Tagja
Pesthidegkúti Presbiter
a V4 Építészeti Alapítvány kuratóriumi Elnöke


 
„A Kölcsey Ferenc Iskola különleges, kétarcú épület: elsőre úgy tűnik, hogy mást mutat a nagy forma és mást mutatnak a részletek. De ez a kétarcúság nem hiba, hanem erény: pont a következetessége és a kidolgozottsága folytán tud erénnyé válni. (…) Az építész összehangolja a részeket, harmóniára törekszik, ügyel a részletezettség mértékére és eloszlására. Ha ebben sikert ér el, a tervhez nem lehet hozzátenni, sem elvenni belőle anélkül, hogy az ne károsodna.”
Jancsó Miklós DLA
egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes
BME Építészmérnöki Kar, Lakóépülettervezési Tanszék

Az épületre a Knauf Insulation Kft a tervezői elvárásoknak megfelelő egyedi lapokat gyártott. A nem éghető, 25 mm vastag fehér cementtel – Heraklith A2 25x500x2000 mm –, valamint a szintén nem éghető szürke cementtel – Heraklith A2 C 25x500x2000 mm – készült lapok megnövelt testsűrűséggel kerültek legyártásra. Az élképzett, gyalult lapokat a Sto Kft. Hydrogrund alapozójával kezeltük és a lap színének megfelelő Sto Color Lotusan festékkel festettük le.


 
A homlokzatburkolat a Garage Kft. kivitelezésében kerül beépítésre.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Tegyük szebbé házunk homlokzatát!
Hogyan erősíthetünk növényfuttatót vagy díszrácsot házunk falára olymódon, hogy közben ne furkáljuk szitává a vakolatot? És ugyanez a konyhában: miként rögzíthetjük a merőkanalakat tartó rudat a csempére fúrás, tiplibeütés és csavarozás nélkül? Íme a megoldás mindkét kérdésre!  


Szerszám-anyag
Ma már elengedhetetlen a homlokzatok hőszigetelése
A környezetvédelmi szempontok, és a belső terekkel szembeni követelmények olyan épületek létrehozását igénylik, melyek kellemes lakókörnyezetet biztosítnak, és alacsony energia-felhasználást tesznek lehetővé. Az épületek értékét, élettartamát nagymértékben növeli a minőségi anyagokkal készített homlokzat.


Szerszám-anyag
A takarékos üveggyapot
A magasabb gázszámlák miatt szembesülnünk kell azzal, hogy jövedelmünk jelentős részét költjük otthonunk fűtésére. Érdemes elgondolkodni, hogy javíthatnánk a helyzeten.


csináld magad
Három kreatív homlokzatfelújítás
Egy ház homlokzatának nem muszáj unalmasnak lennie - ezt bizonyítják olvasóink példái is.




Gép- és anyagújdonságok

Új korszak a homlokzati színválasztásban


Szerszám-anyag

Hőszigeteljünk okosan!





hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság