hirdetés



Kertünk legnagyobb ellensége az aszály

Gép- és anyagújdonságok

Kertünk legnagyobb ellensége az aszály

A megfelelő vízmegőrzés azonban megoldást nyújt.

Hazánkban nem újdonság a szárazság problémája, Magyarországon ugyanis az aszály- és vízkár átlagosan az összes mezőgazdasági kár 60%-át is meghaladta az elmúlt 35 évben.

 Forrás: Pelczéder Tibor (2015): Biztos termés vízmegőrzéssel
https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2015/05/szantofold/biztos-termes-vizmegorzessel

Az aszálykár mértéke Magyarországon

Habár a belvízkár mértéke is jelentős hazánkban, az aszály okozta terméskiesés az elmúlt években több mint kétszer annyi kárt okozott a mezőgazdaságnak. 2018 novemberében a 178 000 hektárnyi területre érkezett kárbejelentések közül az aszály okozta a legnagyobb kárt.  A belvízkár 26 400 hektárjához képest az aszálykár ennél sokkal jelentősebb, 86 300 hektárnyi területet érintett.

Hazánk öntözött területeinek az aránya messze van az európai átlagtól

Magyarországon az öntözéses gazdálkodás gyakorlatilag a rendszerváltás óta kedvezőtlen helyzetben van: azóta is a korábbival megegyező arányban vannak az öntözéses és az öntözetlen gazdasági területek. Hazánkban így sajnos jóval az európai átlag alatt van az öntözött területek aránya, jelenleg az összes vízjogilag öntözhető terület körülbelül 200 000 hektárt fed le, azonban ennek a valóban megöntözött része (az éves csapadékmennyiségtől függően) mindössze 30% és 55% között mozgott.
Ez azt jelenti, hogy Magyarországon az összes mezőgazdasági területnek csupán az 1-2%-a számít ténylegesen öntözött területnek. Ehhez képest az Európai Unióban az öntözéses gazdálkodás a termőföldeknek átlagosan majdnem a 9%-át fedi le.


Forrás: Agrotrend (2014): Öntözésfejlesztés Magyarországon
https://www.agrotrend.hu/hirek/agrargazdasag/ontozesfejlesztes-magyarorszagon

Ez azért is van így, mert Európában a mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízkészletnek körülbelül a 80%-át használják fel, míg Magyarországon alig a 30%-át.

 
Forrás: Agrár Élet (2017): Az öntözés helyzete és kilátásai hazánkban
//www.agrarelet.hu/az-ontozes-helyzete-es-kilatasai-hazankban/

A klímaváltozás okozta szárazabb évszakok miatt sokkal nagyobb szükség van a rendszeres öntözésre, mint korábban, mivel a kevesebb vizet igénylő növényzet sem képes így tartósan megmaradni. Ugyanakkor az is hozzátartozik az öntözéses gazdálkodás problémájához, hogy nem oldható meg egyszerűen azzal, hogy megnöveljük az öntözött területek nagyságát.

A megfelelő vízmegőrzés a környezetnek is segít

Az említett időjárási szélsőségek azért is jelentenek gondot a hazai mezőgazdaságnak, mert a talaj és a növényzet a lehullott csapadéknak csak 25-46%-át tudja hasznosítani, függetlenül annak mennyiségétől. Emellett pedig a párolgási veszteséggel is számolni kell: a tavaszi-nyári csapadéknak akár 40-48%-a is veszteségként távozhat a talajból, ezért ilyen esetekben még kevesebb vízből tud csak gazdálkodni a növényzet.  

Forrás: Water&Soil (2019): Hivatalos főoldal
https://www.waterandsoil.eu

A vízmegőrzés maga a talajban hasznosítható víztartalomnak a minél magasabb arányú hasznosításáról szól. Ezáltal a gazdaságok csökkenthetik az említett párolgási veszteséget, és biztosítani a növényzet számára a megfelelő vízmennyiséget még a legszárazabb időszakokban is. Tulajdonképpen ez az aszálykárok megelőzésének az alapja: habár a vízmegőrzés nem fakaszt vizet, nagyban képes csökkenteni azokat a veszteségeket, mint amilyeneket az elmúlt években okozott az aszálykár. Ez azért is olyan fontos, mert a víz az egyetlen olyan tápanyag, amelyet nem lehet helyettesíteni semmivel. Még az egyéb tápanyagokban szegény, de vízzel megfelelően ellátott területeken is többszörös lehet a termés.

Magyar találmány magyar gazdáknak: a VízŐr

A különféle vízmegőrzési módszerek közül a hazai VízŐr különösen biztató eredményeket mutat azzal, hogy akár felére is csökkentheti az öntözővíz szükségletet. A VízŐr tulajdonképpen egy organikus, talajkondicionáló készítmény, amelyet a Water&Soil cég fejlesztett ki.
Több módon is képes segíteni a magyar gazdáknak: olyan mértékben tudja csökkenteni a talajból elpárolgó vizet, hogy a növényzet kevesebb öntöző víz mellett is könnyebben képes átvészelni az olyan időszakokat, amikor alig jut csapadékhoz. Az aszálytűrő képesség növelése pedig elsődleges fontosságú az olyan országokban, ahol nem csak egyre gyakoribb jelenség az aszály, hanem az öntözött területek mérete csekély az öntözetlenekhez képest.
A VízŐr által nyújtott lehetőségeket a világszerte megtalálható gazdaságok mellett a piacvezető aszálykár biztosító, az Allianz is megragadta. Aszálykockázat esetében, amennyiben a partner az Allianz Zrt-vel köt „A” típusú biztosítási csomagot, és alkalmazza a Water&Soil VízŐrét, lehetőség nyílik egyedi, a standardtól eltérő, adott esetben kedvezőbb feltételek kialakítására.

Részletek: waterandsoil.eu




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Szigeteléssel mi is aktívan tehetünk a klímaváltozás ellen
Klímaváltozás Elleni Világnap: csökkent Magyarország CO2-kibocsátása, de van még mit tenni.


Ötletek
Ellenőriztessük a kéményt!
Évente több tucat baleset történik a rendszeres kéményellenőrzés elmulasztása miatt. Pedig a megelőzés egyszerű!


Ötletek
Kell-e cserélni a szigetelést?
A szokottnál jobban zúg, állandóan jár a hűtőnk? Lehet, hogy elöregedett az ajtószigetelés, és a rése(ke)n bejutó meleg miatt kell állandóan működnie – és többet fogyasztania.


Ötletek
Költségtakarékos tippek kánikula ellen
Nem minden lakásban és cégnél van légkondi, ahol pedig van, ott növeli az áramköltségeket. Cikkünkben olyan – viszonylag könnyen kivitelezhető – „túlélési” ötleteket gyűjtöttünk csokorba, amelyek nem, vagy csak kevéssel terhelik meg a családi költségvetést.




Gép- és anyagújdonságok

A kánikula ellenszerei







hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság