A hangszigetelés fontossága


Arra, hogy a hangszigetelés milyen nagy szerepet játszik, kevés megfelelőbb példát találhatunk egy lőtérnél.

A budapesti B. T. K. SE lőtér 2017 őszén nyitotta meg kapuit egy nagy irodaépület alagsorában. A sportlövészek között többen a legmagasabb szintű európai világversenyeken vesznek rész, így hát nem meglepő az évtizedes tapasztalat a hátuk mögött.

A lőtér látogatottsága rendkívüli mértékben növekedett az átvétel óta, több mint 2000 látogatója van. Ennek következtében nyilvánvalóan az irodaegyüttesben dolgozók, és a látogatók számára egyaránt fontos, hogy megfelelő hangszigetelés legyen beépítve.

A lőtér állapota megkívánta, hogy egy nagyobb felújítás keretében a hangtechnikát, a légtechnikát és a világítástechnikát is korszerűsítsék a külső és belső igényeknek megfelelően.

Ennek első lépése a hangtechnika. Egy zárt térben elhelyezett lőtér esetében, ha nincs megfelelő hangelnyelő anyag, a termek akusztikai tulajdonságai rendkívül rosszak. Ezalatt érhetjük a beszédérthetőséget, a hangtisztasági fokot, valamint az utórezgési időt is, amelyek alacsony értékei rendkívül károsak lehetnek az épületet használók számára. És akkor a lőfegyverek rendkívüli halláskárosító hatásáról nem is beszéltünk. Természetesen a megfelelő védőfelszerelés elengedhetetlen egy ilyen sportnál, viszont nem elegendő.

Az üzemeltetők a fenti igények, valamint a Heraklith termékkör kiváló akusztikai tulajdonságainak tudatában keresték fel a Knauf Insulation csapatát, és kérték segítségüket.

A terem szélessége és hossza sajnos elég nagy korlátott szab abban, hogy milyen anyagot lehet alkalmazni hangelnyelő tábla gyanánt. A választás végül a Heraklith fehércementes kötőanyagú, 25 mm vastag táblájára esett. Fontos volt ugyanis, hogy ne vegyen el nagy teret az amúgy is szűkös helyből, illetve hogy a termet minél világosabb színű anyaggal burkolják. A Knauf Insulation szakemberei az esztétikai szempontokat figyelembe élképzéssel is ellátják, rögzíteni pedig kompakt csavarral fogják a faváz szerkezetre.

A kivitelezés várhatóan november első felében fog elkészülni, és egy következő cikkben mutatjuk be! A fényképek a felújítás előtti állapotot mutatják.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Utólagos hangszigetelés
Szigetelje lakása hangszigetelését laminált tapétával....
Ha egy kis csendre vágyunk
Kedves Hajnalka, ikerházunk szomszéddal közös falát szeretném utólag hangszigetelni,...
Inspiráló színek a falakon
Inspiráló mély színek, egyedi struktúrák a falainkon és lakásfűtő falfesték a 2019/2020-as...
Kerti hadviselés profiknak
Vakond, darázs, szúnyog, nyest – akinek háza, kertje van, az előbb-utóbb találkozik...
Hő- és hangszigetelés pisztolyhabbal
A Soudal legújabb fejlesztése a Soudafoam Gun! Az egykomponensű szerelő és tömítő...
Kopogó és lépéshang csillapítás
A többszintes középületekben és az emeletes, tetőtér-beépítéses lakóépületekben is...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION