A hangszigetelés fontossága


Arra, hogy a hangszigetelés milyen nagy szerepet játszik, kevés megfelelőbb példát találhatunk egy lőtérnél.

A budapesti B. T. K. SE lőtér 2017 őszén nyitotta meg kapuit egy nagy irodaépület alagsorában. A sportlövészek között többen a legmagasabb szintű európai világversenyeken vesznek rész, így hát nem meglepő az évtizedes tapasztalat a hátuk mögött.

A lőtér látogatottsága rendkívüli mértékben növekedett az átvétel óta, több mint 2000 látogatója van. Ennek következtében nyilvánvalóan az irodaegyüttesben dolgozók, és a látogatók számára egyaránt fontos, hogy megfelelő hangszigetelés legyen beépítve.

A lőtér állapota megkívánta, hogy egy nagyobb felújítás keretében a hangtechnikát, a légtechnikát és a világítástechnikát is korszerűsítsék a külső és belső igényeknek megfelelően.

Ennek első lépése a hangtechnika. Egy zárt térben elhelyezett lőtér esetében, ha nincs megfelelő hangelnyelő anyag, a termek akusztikai tulajdonságai rendkívül rosszak. Ezalatt érhetjük a beszédérthetőséget, a hangtisztasági fokot, valamint az utórezgési időt is, amelyek alacsony értékei rendkívül károsak lehetnek az épületet használók számára. És akkor a lőfegyverek rendkívüli halláskárosító hatásáról nem is beszéltünk. Természetesen a megfelelő védőfelszerelés elengedhetetlen egy ilyen sportnál, viszont nem elegendő.

Az üzemeltetők a fenti igények, valamint a Heraklith termékkör kiváló akusztikai tulajdonságainak tudatában keresték fel a Knauf Insulation csapatát, és kérték segítségüket.

A terem szélessége és hossza sajnos elég nagy korlátott szab abban, hogy milyen anyagot lehet alkalmazni hangelnyelő tábla gyanánt. A választás végül a Heraklith fehércementes kötőanyagú, 25 mm vastag táblájára esett. Fontos volt ugyanis, hogy ne vegyen el nagy teret az amúgy is szűkös helyből, illetve hogy a termet minél világosabb színű anyaggal burkolják. A Knauf Insulation szakemberei az esztétikai szempontokat figyelembe élképzéssel is ellátják, rögzíteni pedig kompakt csavarral fogják a faváz szerkezetre.

A kivitelezés várhatóan november első felében fog elkészülni, és egy következő cikkben mutatjuk be! A fényképek a felújítás előtti állapotot mutatják.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Utólagos hangszigetelés
Szigetelje lakása hangszigetelését laminált tapétával....
Ha egy kis csendre vágyunk
Kedves Hajnalka, ikerházunk szomszéddal közös falát szeretném utólag hangszigetelni,...
Pajkos póni
Feleségével beszélgetve jutott arra az elhatározásra Werstroh János (Pécs), hogy...
Hő- és hangszigetelés pisztolyhabbal
A Soudal legújabb fejlesztése a Soudafoam Gun! Az egykomponensű szerelő és tömítő...
Kopogó és lépéshang csillapítás
A többszintes középületekben és az emeletes, tetőtér-beépítéses lakóépületekben is...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION