Logisztikai nehézségek fokozzák az építőanyaghiányt


Recseg, ropog az ellátási lánc az építőiparban.

Mára nincs az építőiparnak olyan területe, ahol ne lenne valamilyen probléma. Most éppen logisztikai nehézségek fokozzák az építőanyaghiányt az építőipar robbanásszerű növekedése miatt, dominóhatást indítva el.

Az építőanyagot gyártó és fogalmazó cégek kapacitása nem képes lépést tartani az ugrásszerűen megnövekedett kereslettel. Jelentősen hosszabbodtak az alapanyag- és késztermék-beszállítási idők, emelkedtek a szállítási költségek, ami kihathat az építőanyagárakra is – számolt be tapasztalatairól Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
A megnövekedett keresletet a fuvarozók nem bírják kapacitással, nincs elég sofőr, megnőttek a szállítási idők. A hosszabb szállítási idő miatt nehézzé vált a tervezhetőség, nem mindig lehet tartani a terveket az igényekkel. A gyártók és kereskedők nem tudják tartani a szállítási határidőket, nem tudnak határidőre szállítani vagy nem olyan mennyiséget amire igény lenne.

– A kereslet növekedését jól érzékelteti, hogy nem elég, hogy tavaly le kellett állítanunk a Mapei Kft. hazai gyártású termékeinek exportját, de idén még külföldi behozatalra is szorultunk, mert nem tudunk eleget gyártani – mondta Markovich Béla.
A probléma tovább gyűrűzik és az ellátási lánc minden szereplőjére kihat. Csúsznak a kivitelezési határidők, ami mind az egyébként is kapacitáshiánnyal küzdő szakember, mind pedig a megrendelő számára égető problémát jelent.
Markovich Béla elmondta, hogy a Mapei Kft. a helyzet kezelése érdekében sokkal szorosabb kommunikációt folytat a kereskedelemmel, hogy fel tudjon készülni az igényekre. Emellett a megnövekedett szállítási és beszerzési időt kalkulálva igyekeznek megoldani a problémát.
Azonban megoldást a beszerzési szokások megváltozása jelentené. Ugyanis, jelenleg az a jellemző, hogy a megrendelők egyik napról a másikra adják le a beszerzési igényeket. Azonban ez, a kereslet robbanásszerű megnövekedésével tarthatatlanná vált. Előre kell tervezni és időben leadni a megrendeléseket. Minimálisan azzal kell számolni, hogy a szállítási határidők átlagosan egyharmadával nőttek.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Kánikula elleni tetőcserép
Április elején mutatta be a Terrán az új, ClimaControl felületkezelésű cserepeit,...
Idén piacra kerül a Terrán napelemes tetőcserepe
A 100%-os magyar tulajdonban lévő építőipari nagyvállalat, a Terrán Tetőcserép Gyártó...
Teremtsen otthont velünk!
Elegancia, kényelem, megbízhatóság, innováció, minőségi termékek, jó árak egy helyen....
Lakásfestés egyedül
Számos élethelyzetben érezheted úgy, hogy egyedül kell megoldanod a hétköznapi problémákat,...
Nem akarnak építeni a fiatalok
Hosszú távon fel kell készülni a szakemberhiányra.
Mesepedagógia oldhatja meg a szakemberhiányt?
Az építő szakmákról készített mesekönyvet a Mapei Kft. A vállalat reméli, ha korán...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION