Tippek tökéletes tanulósarokhoz


Előrelátó szülő most gondolja át, mit kell elintézni és beszerezni iskolakezdésre. A gyerekszobát is ilyen szemmel tekintsük át: tényleg jók a körülmények a tanuláshoz?

Nem kell-e már magasabb szék, jó helyen van az íróasztal, nem vonják el mindenféle zavaró tényezők a gyerek figyelmét? A kia szakértői összegyűjtötték, mi mindenre van szükség (és mire nincs) a tökéletes tanulósarok kialakításához.

A szék

Értelemszerűen az az elsődleges feltétel, hogy legyen a csemetének saját íróasztala és megfelelő széke a tanuláshoz. A széket a gyerek magasságához érdemes választani: az az ideális, ha a lába kényelmesen leér a székről.

Így nem zsibbadnak el a végtagok hosszabb ülés után sem, ráadásul ez stabilitást is biztosít. Ha hosszabb távra tervezünk, válasszunk állítható magasságú széket.

Lényeges szempont, hogy a háttámla végig megtámassza a hátat. A dönthető háttámlájú székek pedig további komfortot biztosítanak.

És az asztal?

Ha a megfelelő széket sikerült kiválasztani, ehhez igazítva határozzuk meg az asztal magasságát.

Az asztallapnak olyan magasságban kell lennie, hogy a gyermek a széken ülve kényelmesen meg tudja támasztani rajta a könyökét és ne kelljen előre görnyednie, amikor ír. Szintén elősegíti az egyenesebb ülést, ha dönthető az asztal lapja.

Az ilyen modelleknél rendszerint a lapmagasság is állítható, tehát az asztal is „együtt nőhet” gyermekünkkel. Nem árt, ha emellett van elég hely a napi tanuláshoz szükséges író- és egyéb eszköz tárolására is, így nagyjából 100×60 centiméteres asztalt érdemes választani.

Világos feltételek

Az íráshoz és az olvasáshoz elengedhetetlen a fény. A legjobb ebből is a természetes, ezért közvetlenül az ablak előtt vagy legalábbis a közelében érdemes elhelyezni az íróasztalt. Ha oldalról érkezne a fény, vegyük figyelembe, melyik kezét használja íráshoz a gyerkőc, hogy ne vessen magának árnyékot. Semmiképpen ne ültessük őt az ablaknak háttal, hiszen úgy az egész testével árnyékolja a füzetét vagy a könyvét!

A téli délutánokon vagy a hosszabbra nyúlt iskolai napokon sem maradhat el a leckeírás, ezért lámpára is szükség van az íróasztalon. A modern, LED-es lámpák a tanuláshoz is megfelelő, villogásmentes fényt biztosítanak, ráadásul a működésük is energiatakarékos.

Bár sokan idegenkednek a hideg fényű lámpáktól, egyes kutatások szerint javítja a teljesítményt, így a tanulósarokba ideális választás.

Legyen helye mindennek!

Tankönyvek, munkafüzetek, füzetek, tollak, színes ceruzák, szótár, atlasz… Mind-mind nélkülözhetetlen a különféle iskolai feladatokhoz.

Gondoskodjuk arról, hogy az íróasztal körül legyen elég fiók vagy polc, ahol mindennek megvan a helye, így gyermekünk is rendet tarthat a saját dolgai között. Ideális, ha a székén ülve mindent könnyen elér, amire csak szüksége lehet a tanuláshoz. Szintén hasznos lehet egy tervezőtábla, amire felírhatja vagy kitűzheti az órarendjét és minden, az adott időszakban szükséges információt.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Iroda a lakásban
Ideális megoldás, ha van egy hely a lakásban, ahol dolgozni...
Idén piacra kerül a Terrán napelemes tetőcserepe
A 100%-os magyar tulajdonban lévő építőipari nagyvállalat, a Terrán Tetőcserép Gyártó...
Pajkos póni
Feleségével beszélgetve jutott arra az elhatározásra Werstroh János (Pécs), hogy...
Magával ragadó TV-fal
A nappali kellemes, otthonos hangulatát nagyon könnyen lerombolhatja...
Polcrendszer a nappaliban
Olyan egyedi méretű polcrendszert szerettünk volna a nappaliba, amelyen minden könyv,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION