Hőszigetelő, hanggátló és betörésvédő pince- és mellékajtók


Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a pince- és mellékajtók kiválasztásakor?

Ezeknél az ajtóknál a dizájn mellett hangsúlyosabb a funkcionalitás és a különböző védelmi rendeltetések, mivel ezek azok a bejáratok, amelyeket a betörők a leggyakrabban kihasználnak. Éppen ezért ezeknek az ajtóknak RC2 betörés-gátló kivitellel kellene rendelkezniük. Ez azt jelenti, hogy az ajtó az alkalmi tettes betörési kísérletének akár három percig is tudjon ellenállni. Lássunk néhány példát:

A Hörmann KSI Thermo46 biztonsági ajtója megfelel a betörésgátlási és a hőszigetelési követelményeknek is. Az úgynevezett fűtetlen terekhez a KSI40 biztonsági ajtó a megfelelő, RC2 betörés-gátló kivitelben. A pince és a lakótér közötti lépcsőt javasolt ajtóval leválasztani, különben a fűtési energia a lakótérből a legtöbbször fűtetlen alagsorban vész el. Ide leginkább a Hörmann MZ Thermo46 ajtó a javasolt, ez akár 49 százalékkal jobb hőszigetelést biztosít. A garázs és a pince közötti átjáróban a jogszabályoknak megfelelően tűzgátló ajtót kell elhelyezni.

A Hörmann H3D acélajtó (fenti képünkön) a T30 tűzgátló funkciója mellett (az ajtó 30 percig képes ellenállni anélkül, hogy a tűz a szomszédos helyiségre átterjedne) opcionálisan füst-; és hanggátló változatban is elérhető. Az a legbiztosabb megoldás, ha a pincét és a garázst összekötő ajtók betörésgátló felszereltséggel rendelkeznek. Amennyiben a garázs közvetlenül a lakótér mellé épült, szintén kötelező a tűzgátló ajtó beépítése.

A Hörmann WAT40 acélajtói (a fenti képen) alapkivitelben a T30 tűzgátlás mellett RC2 betörés- és hanggátló funkciókkal is rendelkeznek. Opcionálisan füstgátló kivitelben is szállítható. Így nemcsak a tűz és a betörő marad távol, hanem a gépkocsi zaja sem jut be a lakótérbe.

A régebbi házakban fontos pont a kazánház. A kazán vagy az olajtartály a legrosszabb esetben tüzet is okozhat. Ezekbe a helyiségekbe javasolt egy Hörmann H8-5 acélajtó (az alsó fotón) beépítése.

A kiemelkedően kedvező hőszigetelés mellett az ajtó hang- és tűzgátló funkciót is kínál, opcionálisan pedig füstgátló ajtóként is kapható.

A melléképületek vagy pincehelyiségek minden olyan további nyílásához, ahol nem szükséges tűz-, illetve betörésgátlási funkció, de még a hőszigetelés sem fontos, az MZ típusú többcélú hanggátló ajtó, illetve a népszerű ZK kategóriájú ajtó alkalmas. Ezek az ajtók a magas elvárási követelményeknek hosszútávon is megfelelnek anélkül, hogy elvetemednének.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Otthonunk hőszigetelése
Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném...
Van új a hó alatt
Hogyan végezzük a csúszásmentesítést?
Szigetelés habszalaggal
A tél közeledtével egyre fontosabb lesz a lakásunk, házunk szigetelése. Milyen állapotban...
Miért ne spóroljunk a megfelelő alapozással
Hogyan akadályozható meg a beltéri falak penészesedése...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION