Hőszigetelő, hanggátló és betörésvédő pince- és mellékajtók


Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a pince- és mellékajtók kiválasztásakor?

Ezeknél az ajtóknál a dizájn mellett hangsúlyosabb a funkcionalitás és a különböző védelmi rendeltetések, mivel ezek azok a bejáratok, amelyeket a betörők a leggyakrabban kihasználnak. Éppen ezért ezeknek az ajtóknak RC2 betörés-gátló kivitellel kellene rendelkezniük. Ez azt jelenti, hogy az ajtó az alkalmi tettes betörési kísérletének akár három percig is tudjon ellenállni. Lássunk néhány példát:

A Hörmann KSI Thermo46 biztonsági ajtója megfelel a betörésgátlási és a hőszigetelési követelményeknek is. Az úgynevezett fűtetlen terekhez a KSI40 biztonsági ajtó a megfelelő, RC2 betörés-gátló kivitelben. A pince és a lakótér közötti lépcsőt javasolt ajtóval leválasztani, különben a fűtési energia a lakótérből a legtöbbször fűtetlen alagsorban vész el. Ide leginkább a Hörmann MZ Thermo46 ajtó a javasolt, ez akár 49 százalékkal jobb hőszigetelést biztosít. A garázs és a pince közötti átjáróban a jogszabályoknak megfelelően tűzgátló ajtót kell elhelyezni.

A Hörmann H3D acélajtó (fenti képünkön) a T30 tűzgátló funkciója mellett (az ajtó 30 percig képes ellenállni anélkül, hogy a tűz a szomszédos helyiségre átterjedne) opcionálisan füst-; és hanggátló változatban is elérhető. Az a legbiztosabb megoldás, ha a pincét és a garázst összekötő ajtók betörésgátló felszereltséggel rendelkeznek. Amennyiben a garázs közvetlenül a lakótér mellé épült, szintén kötelező a tűzgátló ajtó beépítése.

A Hörmann WAT40 acélajtói (a fenti képen) alapkivitelben a T30 tűzgátlás mellett RC2 betörés- és hanggátló funkciókkal is rendelkeznek. Opcionálisan füstgátló kivitelben is szállítható. Így nemcsak a tűz és a betörő marad távol, hanem a gépkocsi zaja sem jut be a lakótérbe.

A régebbi házakban fontos pont a kazánház. A kazán vagy az olajtartály a legrosszabb esetben tüzet is okozhat. Ezekbe a helyiségekbe javasolt egy Hörmann H8-5 acélajtó (az alsó fotón) beépítése.

A kiemelkedően kedvező hőszigetelés mellett az ajtó hang- és tűzgátló funkciót is kínál, opcionálisan pedig füstgátló ajtóként is kapható.

A melléképületek vagy pincehelyiségek minden olyan további nyílásához, ahol nem szükséges tűz-, illetve betörésgátlási funkció, de még a hőszigetelés sem fontos, az MZ típusú többcélú hanggátló ajtó, illetve a népszerű ZK kategóriájú ajtó alkalmas. Ezek az ajtók a magas elvárási követelményeknek hosszútávon is megfelelnek anélkül, hogy elvetemednének.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Otthonunk hőszigetelése
Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném...
Betonozás gyorsan, egyszerűen
Gyakran előfordul, hogy egy új ruhaszárítót vagy függőágyat hetekig nem lehet birtokba...
Hozzuk formába a nyárra kültéri bútorainkat
Egyre többször ülünk ki a teraszra, és tervezgetjük a közös grillezést a barátokkal...
Szigetelés habszalaggal
A tél közeledtével egyre fontosabb lesz a lakásunk, házunk szigetelése. Milyen állapotban...
Miért ne spóroljunk a megfelelő alapozással
Hogyan akadályozható meg a beltéri falak penészesedése...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION