Ha Otthon Melege, akkor nyílászáró-csere


Júliustól lehet jelentkezni az Otthon Melege program támogatásaira, melyeket ingatlanunk energia-hatékonyságára fordíthatunk.

Közismert, hogy az energiatakarékos otthon a szigetelésnél kezdődik. De a legkorszerűbb szigetelőrendszer is keveset ér, ha a nyílászárókon közben tovább szökik a meleg. „Egy korszerűtlen ablaknál az egyrétegű üvegezésnél vagy a keret csatlakozásainál, egy régi ajtó esetében pedig a tok és a fal kapcsolatánál is húzhat a hideg” – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Ilyenkor többnyire gyors megoldásként előkapjuk szerszámos ládánkból a tömítőszalagot, hosszútávon azonban csakis a teljes szerkezet cseréje jöhet szóba, amihez érdemes megbízható kivitelezők segítségét kérni.

A napjainkban széles körben elérhető korszerű nyílászárók többnyire műanyagból és jó minőségű fából készülnek. A műanyag keretben lévő üvegtáblákat légmentesen fogják össze, nem egy esetben pedig az energiahatékonyságát úgy fokozzák, hogy az üvegek közötti levegőt kiszippantják, így légritkított teret hozva létre, amelybe valamilyen nemesgázt töltenek. A faablakokra rendkívül szigorú követelmények vonatkoznak, így például speciális vízálló ragasztással kell ellátni őket, hogy ne vetemedjenek és repedés se legyen rajtuk. Ezek a nyílászárók az esetek túlnyomó többségében borovi fenyőből készülnek, de ízlésünk szerint választhatunk vörösfenyőt, tölgyet vagy mahagónit is.
Mindegy, hogy fix, bukó vagy nyíló, nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy melyik helyiségbe szánjuk az ablakokat.

Ha tetőtérben tervezzük az ablakcserét, érdemes úgynevezett edzett, belül rétegragasztott biztonsági üveggel készült darabokat választanunk. „Ezek legfőbb előnye, hogy ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek is, így egy durva jégeső sem tesz kárt bennük” – mutatnak rá az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakemberei. A konyhába és a fürdőszobába, ahol gyakori a magas páratartalom és a nedvesség, azt ajánlják, válasszunk olyan nyílászárókat, amelyekben a két fő alapanyagot, így a fát és a műanyagot ötvözik úgy, hogy például a borovi ablakot poliuretán bevonattal látnak el.


Magán az ablakszerkezeten túl a kiegészítőkkel is tovább tudjuk javítani otthonunk energiahatékonyságát. Erre jó megoldás például egy vastag függöny, amely a hideget és a meleget is ellensúlyozni tudja. Nyáron remekül funkcionálnak az üvegre ragasztható fóliák, igaz, télen kevésbé hatékonyak. A szakértők szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy jó minőségű árnyékolókat telepítünk nyílászáróinkra. Lehetnek rolók, redőnyök, reluxák vagy zsalugáterek is, a lényeg az, hogy biztosítsák azt a hő- és hangszigetelést, árnyékolást illetve biztonságot, amire otthonunkban vágyunk.
2017. július 1-től lehet jelentkezni az Otthon Melege program aktuális pályázatára. A támogatás nyílászárócserére, hőszigetelésre, napelem vagy napkollektor beépítésére és fűtéskorszerűsítésre fordítható. Úgy tudni, a programban eddig 23 milliárd forintos támogatással mintegy 125 ezer családot értek el, ez pedig az érintetteknek 100 ezer forint fölötti megtakarítást is jelenhet éves szinten.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....
Otthonunk hőszigetelése
Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném...
Madáretető zöldtetővel
Volt a kertben egy régi etető, de már eléggé elgyötört volt – szeretett volna helyette...
Modernizálja áruházait a Praktiker
Újragondolta üzletegységeinek működését a Praktiker: egységesítette áruházai szortimentjét,...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION