hirdetés



Az otthonodban ne a víz legyen az úr!

Gép- és anyagújdonságok

Az otthonodban ne a víz legyen az úr!

A víz nem csak áradásként tud jelentős károkat okozni, hanem úgy is, hogy apránként, szinte észrevétlenül szivárog be otthonunkba.

Noha ez nem kerül be a hírekbe, egy nagyobb esőzés, de akár a rosszul kezelt pára révén kialakuló penészedés is komoly problémákat okozhat. A száraz otthonhoz vezető első lépésként mindig az úgynevezett felszíni vizek elvezetéséről kell gondoskodni, ami ereszcsatornákkal, illetve a földbe süllyesztett folyókákkal valósítható meg a legegyszerűbben. Az acélból vagy speciális műanyagból készülő folyóka-rendszerekből a felszínen tulajdonképpen csak a burkoló rácsozatok láthatóak, ezekből számos verzió közül választhatunk. A beépítéskor nagyon fontos a megfelelő lejtés kialakítása, amivel biztosítható, hogy a folyókákból a víz a csatornába jusson. Erre azonban nem csak a földön, hanem a tetőszerkezetek és teraszok kialakításakor, valamint az ereszcsatorna-rendszer kiépítésekor is különösen fontos figyelni – így tudjuk ugyanis elkerülni a visszafolyást, illetve a pangó víz kialakulását. Ügyelni kell arra, hogy az ereszcsatorna külső oldala alacsonyabb legyen, mint az épület felőli része, így ha esetleg eltömődne, a megtelt csatornából nem közvetlenül a ház falára folyik a víz. A kültéri párkányok esetében is fontos megtartani a néhány százalékos lejtést annak érdekében, hogy a csapadék beszivárgását megakadályozzuk – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.


A víznek különösen kitett tető esetében az elsődleges „védelmi vonalak”, azaz a tetőfedés és a megfelelő dőlésszög kialakítása mellett a modern épületeknél általánossá vált egy másodlagos vízzáró réteg beépítése is. A tetőfólia a tetőfedő anyag (cserép, lemezfedés, pala) illesztési résein átjutó nedvesség, erős szél esetén összetorlódó víz ellen nyújt hatékony védelmet. Fontos ugyanakkor, hogy a teljesen hermetikus zárás sem megoldás, hiszen a napszakok közötti hőingadozás hatására a tetőben is lecsapódik a pára. Ezt nagy hiba lenne bezárni, ugyanis elősegíti a penész- és a gombaképződést, ami aztán a faszerkezet károsodásához vezethet. Vagyis egyszerre van szükség vízzárásra és szellőzésre – ezt nyújtják a páraáteresztő tetőfóliák. Egyes típusok alkalmazása esetén a fólia és a tető hőszigetelése közötti, egyébként elengedhetetlen légrés is elhagyható.
A szigetelésre a belső terek kialakításakor is fontos figyelmet fordítani. Elsősorban persze a vizes helyiségekben, fürdőszobákban, zuhanyozókban merül fel ez az igény, de akár pincék, garázsok esetében is szükséges lehet az alkalmazása. A kenhető szigetelések, más néven folyékony fóliák védenek mind a folyó víz, mind a talaj, mind pedig a falak nedvesedése ellen, és akár saját magunk is felvihetjük a szükséges felületekre. A jó eredmény eléréséhez azonban nagyon fontos odafigyelni a megfelelő előkészítésre – hangsúlyozzák a szakemberek. A folyékony fólia vízzáró, felhasználásra kész, ráadásul betonon, gipszkartonon, de akár meglévő kerámiaburkolaton is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A nedvesség komoly károkat okozhat az épületekben pára formájában is. A túlságosan magas páratartalom penészesedést, dohosodást okoz, rongálja a falak állapotát és az esztétikai megjelenést, ráadásul az egészségre is káros. Abban, hogy a nedvesség távozni tudjon a falakból és kialakuljon a megfelelő páraáteresztés, fontos szerepe van a jó minőségű falszigetelésnek. Ma már komplex hőszigetelő rendszerek közül választhatunk, amelyek között van kimondottan családi házakra fejlesztett rendszer, amely biztos megoldást jelenthet a falak penészesedése ellen, mivel segít az optimális, egészséges belsőtéri klíma kialakításában.
Jó tudni, hogy az emberi szervezet számára a 40-60 százalék közti páratartalom a legmegfelelőbb. Ha az értékek tartósan efölött vannak az otthonunkban, már szükséges a páramentesítés. Kiváló megoldás lehet egy elektromos, úgynevezett hűtve szárító párátlanító eszköz beszerzése. Kisebb terekben az elektromos áram nélkül működő, egyszerűbb és olcsóbb páramentesítők is hatásosak lehetnek, sőt házi praktikák is léteznek a probléma kezelésére. Igazán hathatós megoldást azonban csak a tudatos építkezés-felújítás és a professzionális anyagok használata jelenthet.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Esővíz gyűjtése és felhasználása: így csináld
Talán még soha ennyire nem éreztük a saját bőrünkön a klímaváltozás nyári időjárásra gyakorolt hatását, mint idén. A napokig, hetekig tartó forróság nemcsak embert próbáló, de felveti a víztakarékosság, a tudatos vízhasználat kérdését is.


Hírek
Támogatás a vízszerelő és gépészeti képzésben résztvevő diákoknak
A Grohe Magyarország egy frissen átadott oktatóteremmel támogatott egy budapesti szakképző iskolát hosszútávú jótékonysági programjának keretein belül. 


Ötletek
Olvasólámpa vízcsőből
Ami valakinek hulladék, az másnak kincs. Ennek jegyében nemcsak használható, hanem határozottan mutatós lámpát alkotott Kis László Szarvason.


Kert-balkon
Vízmelegítés egyszerűen: napkollektor házilag
A kerti medencében örömmel pancsol gyerek és felnőtt egyaránt. Olykor azonban nem elég a fürdővíz természetes melegedése, a szokásos energiahordozók pedig drágulnak: kézenfekvő a napenergia kihasználása, ami egyrészt környezetbarát, másrészt az ilyen rendszerhez csak egyszeri befektetés szükséges: fenntartásának költsége minimális.










Kert-balkon

Falikút az erkélyen

hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság