hirdetés



Plusz egy szoba egy hétvége alatt? Miért ne!

Gép- és anyagújdonságok

Plusz egy szoba egy hétvége alatt? Miért ne!

Rágják a fülünket a gyerekek a saját szobáért, de nincs lehetőség a lakáscserére? Némi gipszkartonnal csodákat tehetünk!

Egy család igényei – és így a családi otthonnal szembeni elvárások – folyamatosan változnak. Van, hogy a divat, illetve a lakók ízlése, hangulata alakul át, ilyenkor egy festés vagy a függönyök, párnák lecserélése is segíthet. De van, amikor ennél nagyobb, strukturális átalakításra van szükség. Az első gyerek érkezésekor, vagy éppen akkor, amikor a csemeték már elérik azt a kort, amikor nagyobb önállóságra, és így saját szobára vágynak, kéne a plusz helyiség, de nem mindig van lehetőség lakáscserére. Ám nem is feltétlenül szükséges! Az alaprajz okos átgondolásával a legtöbb otthonban nyerhető néhány leválasztható négyzetméter.

Az átépítés, a falak áthelyezése, a rengeteg sitt gondolata sokakat elrettent attól, hogy a lakásban átalakításba kezdjenek. Ekkor jelentenek segítséget a gipszkarton válaszfalak, amelyek gyorsan, egyszerűen és minimális felfordulással kialakíthatók. Nem csak az építésük, a bontásuk is egyszerű, így akkor sincs gond, ha évekkel később ismét más elosztású szobákra lenne szükségünk.

A gipszkarton festhető, tapétázható, de akár csempézhető is, és attól sem kell tartanunk, hogy a „papírfalon” még a suttogás is áthallatszik majd, hisz szerkezetét hang- és hőszigetelő anyaggal is kitölthetjük. Az alaptechnológia egyszerű, a gipszkarton lapokat fa vagy acéllemezből kialakított vázra kell felcsavarozni. A válaszfal tartószerkezetét az épület tartószerkezeteihez, például az aljzatbetonhoz, falazathoz javasolt rögzíteni, így biztonságos és sokat bíró szerkezetet kapunk – mondják az újHÁZ Centrum szakértői. A fal azon szakaszaira, ahová nagyobb teherbírású polcokat tervezünk, külön fém vagy fa erősítést érdemes helyezni – hangsúlyozzák a szakértők. Az illesztések hézagainak eltüntetésére üvegfátyol vagy papír hézagerősítőket célszerű használni. Glettelés, majd csiszolás után a fal olyan, mint a többi, „igazi” igazi fal. Az egyszerűbb tervek saját kezűleg is kivitelezhetők.

Mivel a kivitelezés pár nap alatt megoldható, szárnyalhat a fantázia, akár még az iskolai hajtás beindulása előtt kialakíthatjuk a vágyott külön szobát, vagy nagyobb kedvet csinálhatunk a sulihoz egy saját tanulósarok leválasztásával. És ha már fantázia: nem csak sima és egyenes falakban gondolkodhatunk! A gipszkarton érdekes, kreatív formák megépítésére is lehetőséget ad, ívben hajlítható, a gyárilag bevagdosott gipszkarton lapok pedig kisebb ívelt felületek igényes kialakítását könnyítik meg – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Lehet bujkálásra alkalmas átjárót kiépíteni a gyerekek szobája között, ahol a felnőttek nem, csak a kicsik tudnak közlekedni, vagy épp készülhet titkos kuckó valamelyik sarokba.

A plusz falak sok esetben azért is segítenek, mert újabb tárolóhelyek támaszkodhatnak hozzájuk – ebből pedig a legtöbb otthonban komoly hiány van. És maga a térelválasztó is lehet tároló: akár gipszkartonból, akár más anyagból készül, egy térbe állított polc úgy osztja meg a teret, hogy közben maga is hasznos bútora lesz a szobának és még a fényt is átengedi valamelyest. Sok esetben épp az ablakok száma vagy elhelyezkedése a gátja egy-egy helyiség kettéválasztásának. A másik lehetőség ilyenkor, hogy a teljes szeparálás helyett egy 100-120 centiméter magas falat építünk, ami már teremt némi intimitást, ugyanakkor nem akadályozza a fény áramlását.

(X)




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Lakásunk falai
A lakás elemei közül alighanem a fal az, amelyet a legkevesebb figyelemre méltatunk. Pedig nélküle nem létezne maga a lakás sem, anyaga, minősége, vastagsága, szigetelt vagy szigeteletlen volta pedig nagyban meghatározza (fűtési-hűtési) kiadásainkat, befolyásolja hőérzetünket és ennek következtében kihatással van a közérzetünkre is.


Ötletek
Különleges nappali
Olyan nappalit akartak Fekete Csabáék Debrecenben, ami eltér az átlagtól, amiben benne van a személyiségük, és ami mindig mosolyt csal az arcukra, másokból pedig tetszést, elismerést vált ki. A képeket elnézve sikerült is nekik.


Szerszám-anyag
13 érv a gipszkarton mellett
Napjaink egyik legmodernebb és legelterjedtebb szigetelési módja a gipszkarton, üveggyapot szigetelés. Összeszedtük, hogy milyen érvek állnak a gipszkarton mellett. 


csináld magad
Gipszkarton válaszfal építése
A család életében időnként előfordul olyan helyzet, hogy a közös gyerekszobát ketté kell választani, vagy a fürdőt máshová volna célszerű telepíteni. Minden ilyen probléma egyszerűen megoldható gipszkarton válaszfallal.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság