hirdetés



Költségcsökkentő okosotthon

Gép- és anyagújdonságok

Költségcsökkentő okosotthon

A nyár a kikapcsolódás ideje, amikor mindannyian kivesszük jól megérdemelt szabadságunkat, ezáltal jut időnk felújítani, építgetni otthonunkat – például okossá is tehetjük.

Ilyenkor nem csak a külcsín számít, érdemes energiatakarékos berendezésekbe fektetnünk, hiszen amellett, hogy környezettudatosan alakítjuk otthonunkat, hosszú távon a költségeinket is csökkentjük. Az intelligens épületfelügyeleti rendszerekkel távolról is kezünkben tarthatjuk az irányítást, akár lakásunk hűtéséről, akár a világításról legyen szó. Az esetleges nyári viharok okozta áramkimaradás sem jelenthet gondot, hiszen a szünetmentes tápegységek segítségével nem kell aggódnunk amiatt, hogy a vihar maradandó károkat okoz elektronikai berendezéseinkben. Íme 6 tipp, amit érdemes átgondolni otthonunk átalakítása előtt (és után), hogy élvezhessük a valódi kikapcsolódás élményét:

1. Gondoskodjunk otthonunk megfelelő szigeteléséről: ha már felújításra adjuk a fejünket, kezdjük a megtakarítást az alapoknál, hiszen a rossz szigetelés akár 90%-os hőveszteséget is eredményezhet.

2. Régi-új otthonunk legyen okos, amennyire csak lehet: kezeljünk minden funkciót a KNX intelligens épületfelügyeleti rendszeren keresztül, amely az aktuális igényeinknek megfelelően új szolgáltatásokkal egészíthető ki. Ha pedig a teendőink miatt nem jutunk haza időben, akkor okostelefonon vagy számítógépen keresztül is nyomon követhetjük az otthoni helyzetet, a világítástól a fűtésig.

3. Akár a KNX rendszer részeként, akár különálló elemként, de mindenképpen használjunk jelenlét-érzékelőket és fényerőszabályozókat, amelyekkel akár 20% energiát is megtakaríthatunk: a folyamatosan „résen lévő” jelenlét-érzékelők automatikusan vezérelik a világítást, így kerülve el, hogy feleslegesen működjenek a lámpáink.

4. Amikor otthon tartózkodunk, tartsuk észben a villany lekapcsolását, amikor épp nincs dolgunk egy adott helységben – hiszen csak egy kézmozdulat az egész. Ha pedig kedvünk támad feldobni a villanykapcsolgatás monotonitását, könnyedén lecserélhetjük vagy kombinálhatjuk a kapcsolókereteket, például a Schneider Electric Unica Quadro vagy Sedna modelljeivel.

5. Minden beszerelve, lecsiszolva, kifestve? Nincs más hátra, mint beszerezni a háztartási és szórakoztatóelektronikai készülékeket, amelyekből érdemes a legmagasabb energiahatékonysági osztályba tartozó termékeket vásárolni, hiszen hosszú távon megtérül befektetésünk. Általánosan 7 osztályt különböztetünk meg A-tól (legenergiatakarékosabb) G-ig (nagyon magas energiafogyasztású), de ma már léteznek olyan készülékek, amelyek energiafogyasztása az A osztálynál is takarékosabb. Ezeket A+ és A++ vagy A-10% és A-20% jelöléssel látják el.

6. Ha a csodaszép, és minden szempontból szuperhatékony berendezéseket már installáltuk, szerezzünk be szünetmentes tápegységet. Ez az eszköz őrző-védő módjára akadályozza meg a hirtelen túlfeszültség vagy áramkimaradás okozta károsodásokat, így nem kell azon aggódnunk, hogy egy heves, villámokkal tarkított vihar után készülékeinknek befellegezhet.

Bővebben: schneider-electric.hu




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Lakásfelújításra felkészülni: november elején OTTHONDesign Ősz kiállítás!
Az építkezési, felújítási hullám még mindig tart, sokan már a folyamat közepén tartanak, de vannak, aki még csak tervezgetnek. Bármelyik fázisban is járunk, mindig hasznos, ha minél több információ áll rendelkezésünkre a legújabb megoldásokról, a kínálatról, esetleg egyedi, személyre szabott szolgáltatásokról. Sőt jól jöhet egy szakember, aki egyes helyiségek megtervezésekor segít a legjobb megoldások kialakításában.


csináld magad
Készíts egyedi tálcát: akár egy régi képkeretből is lehet
Dobd fel az unalmas, régi tálcát, és lepd meg vendégeidet egy újragondolt darabbal. Szolgáld fel nekik ezen a kávét és a kekszet, imádni fogják.


csináld magad
Lakásfestés egyedül: ezt tanácsolja a szakértő
Lakásfestésbe teljesen egyedül, segítség nélkül is bátran belefoghatunk. Mielőtt azonban nekilátnánk, érdemes megfogadni Podmaniczki „Szobafestő” Attilának, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusának szakértő tanácsait, hiszen könnyen ejthetünk olyan hibákat, amiket később már nehéz javítani. Nézzük, mire figyeljünk!


csináld magad
Meglepő bútorátalakítási ötletek saját kezűleg
Olykor csak ránézünk egy régi használati tárgyra és meglátjuk benne a fantáziát: egy kis átalakítással új funkciót kaphat és sokkal nagyobb hasznát vehetjük. Íme néhány remek példa rá!






Otthon-bútor

Franciaágy raklapokból





hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság