hirdetés



Árnyékol és spórol az energiaroló

Gép- és anyagújdonságok

Árnyékol és spórol az energiaroló

Nem csak sötétítés, de (fűtési) energiamegtakarítás is lehetséges árnyékolókkal.

Mivel időnk 90%-át – főként télen – zárt terekben töltjük, szomorú a tény, hogy az épületek többségében a világítást természetes fény helyett mesterséges fényforrásokkal, míg a légcserét és a belső hőmérséklet optimalizálását természetes szellőztetés helyett elsősorban klímaberendezésekkel oldjuk meg. Pedig megfelelő árnyékolók használatával a fény szabályozását és a beltéri hőmérsékletet is egészségesebbé tehetnénk. A Velux energiarolót úgy tervezték, hogy akár 34%-kal javítsa egy tetőtéri ablak hőszigetelő képességét, így hozzájáruljon a fűtési energiafelhasználás csökkentéséhez.

Téli reggeleken sokan ébredünk sötétben, hogy beérjünk a munkahelyünkre vagy az iskolába. Így épp akkor jutunk a legkevesebb napfényhez, amikor arra a szervezetnek a leginkább szüksége lenne. A természetes fény hiánya miatt előbb-utóbb felborul a hormonháztartás: a szervezet ugyanis kénytelen akkor riadót fújni, amikor az alvási ciklusért felelős hormon (melatonin) szintje még magas, de az élénkítő hatású hormoné (kortizon) még nem érte el a megfelelő szintet.

Az ébredést követően többségünk zárt térben tölti a nap túlnyomó részét, ahol csak kevés természetes fényhez és friss levegőhöz jutunk. További előnytelen körülmény a helyiségek hőmérsékletének nem tudatos szabályozása. Télen például az ideális 18-20 fok helyett gyakran túlfűtjük a szobákat. A fenti tényezők hatása állandósuló álmatlanság, fáradtságérzés és teljesítmény-ingadozás képében jelentkezik.

A nyugodt alváshoz, hogy reggel kipihenten és frissen ébredjünk, sötétre van szükségünk. Reggel és napközben viszont lényeges, hogy a mesterséges fények helyett napfény világítsa be azokat a helyiségeket, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk.

A Velux egyedülálló energiarolója egyszerre oldja meg a sötétítést, az igény szerinti reggeli-nappali fényszabályozást, miközben hozzájárul a napfény és a friss levegő – mint természetes energiaforrás – hatékony hasznosításához. Emellett a lakás dekorációs elemeként tovább növeli a tetőtéri ablakok hőszigetelő képességét. Az árnyékoló speciális, méhsejt formájú üregeiben megreked a levegő, ami az anyag belső oldalára felvitt alumínium filmréteggel együtt hatékony hőszigetelést alkot. Az energiaroló különleges megoldás arra, hogy hogyan használjuk a levegő hőszigetelő képességét. Olyan fenntartható megoldás, ami jelentősen hozzájárul a tetőtéri ablak energia-egyensúlyához és a fűtésszámla csökkenéséhez.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Hordozható italtároló kinti sütögetéshez
Egy egyszerű barkácsprojektet mutatunk, amely jól jöhet a nyáron!


Otthon-bútor
Iroda a lakásban
A lakberendezés szempontjából a lakásban kialakított irodával kapcsolatos legfontosabb követelmény, hogy mindennek helye legyen, minden holmi rendezetten tárolható legyen, hiszen a helyiséget a család más célból is használhatja. Ebben az otthoni irodában nem nehéz rendet tartani, mert sok szekrénye van. Ezek valójában átlagos konyhaszekrényelemek ? pontosabban eredetileg annak készültek ?, de könyvekből, iratokból, dossziékból is rendkívüli mennyiséget tudunk tárolni bennük.


Ötletek
Szellős fatároló
Egyszerű de robusztus szerkezetű, funkcionális és szép: négy betontuskón nyugvó oszlop tartja a trapézlemez tetőt ezen a jól szellőző fatárolón, amelyet Juhász Tamás ácsolt Gyulán.


csináld magad
Faházak építése: legyen hol tárolni a szerszámokat
Jön a tavasz, és már régóta azon gondolkodsz, hogy jól jönne egy kis faház az udvaron, ahol jobban elférnének a szerszámaid? Ne várj vele tovább, építsd meg most saját kezűleg! Cikkünkben három ötletet adunk hozzá inspirációként!

hirdetés









hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság