hirdetés



Konyhaasztal utólagos felületkezelése

Otthon-bútor

Konyhaasztal utólagos felületkezelése

A kezeletlen fa bútorok utólagos felületkezeléséhez felhasználható az IKEA által forgalmazott Behandla pác vagy méhviasz fényesítő, amelyekkel tartós és ellenálló felületet lehet számukra biztosítani.

Hat színben és egy színtelen változatban kaphatók. Mindkét termék környezetbarát, újrahasznosítható anyagokat tartalmaz, a pác lenolajat, faolajat és színezőanyagot, a méhviasz fényesítő pedig méhviaszt, viaszt, lenolajat és faolajat. A félkilós kiszerelésű doboz pác esetén 5-6, a fényesítő 3-4 négyzetméterre elegendő egy rétegben. Ha már használták az asztalt, akkor előzetesen meg kell tisztítani, zsírtalanítani, finoman átcsiszolni, majd portalanítani a felületet. Az anyagok felhordására használhatunk ecsetet. Ha elég ügyesen kezeljük, időben visszatöröljük, vagy finoman belecsiszolunk, ezzel mesterségesen öregbíthetjük is a művünket, de a színválaszték között létezik „gyárilag” enyhén antikolt hatású is (bővebb információ: www.ikea.hu).

De íme egy másik megoldás: a Biopin Munkalap-keményolaj felhasználási területe – többek között – az erősen igénybevett, élelmiszerekkel érintkező konyhai fa munkapult, asztallap. Víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a kezelt felületet a kávé, vörösbor, citromlé, stb. és más, konyhában jellemzően előforduló szennyeződésekkel szemben. Az alap nedvszívó képességétől függően 2-4 rétegben vigyük föl a Biopin Munkalap-keményolajat. A be nem szívódott olajat kb. 15 percenként egy nem szöszölődő ronggyal vissza kell törölni. Színtelen, ezért ha a fa eredeti színénél sötétebb hatást szeretnénk, előzőleg alkalmazzuk a Biopin Beltéri lazúr valamelyik árnyalatát. Mivel ezek elsősorban tűlevelű fafajokhoz készültek, ezért keményfa esetén mindenképpen végezzünk előzetes „próbafestést” – például az asztallap hátoldalán. Egyébként olajozott felületek javítására is használhatjuk, ekkor két rétegben alkalmazzuk. Az olajozott felületek ápolására és tisztítására ne használjunk agresszív tisztítószereket (bővebb információ: www.biofestek.hu).

Még hosszasan sorolhatnánk a különböző, szóba jöhető márkákat. Bármelyiket választjuk, fontos, hogy rendszerben maradjunk, tehát azonos márkájú alapozót, hígítót, pácot, stb. használjunk, és tartsuk be a gyár által előírt technológiai utasításokat. Ezen kívül még egy dologra érdemes ügyelni, ha növényi olajakat használunk. A száradó olajok bizonyos körülmények között öngyulladóak, ezért az átitatott rongyokat jól szellőző helyen ki kell tenni száradni, vagy azonnal vízbe áztatni.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Hol és hogyan védekezzünk a napsütés ellen?
A nyári nagy hőség és a fényáradat ellen többféleképpen lehet védekezni, számos praktikus megoldás létezik – helyiségektől függően –, amelyekkel sokat javíthatunk hőérzetünkön. Nagy Szilviát, a Praktiker kategória menedzserét kérdeztük.


Hírek
Januárban jön a lakás- és közületi textíliák nemzetközi szakvására, a Heimtextil
A Heimtextil (2024. január 9-12.), a lakás- és közületi textíliák nemzetközi szakvására, minden termékszegmensben számíthat a német és a nemzetközi érdeklődők nagy számára, ugyanis Frankfurtban több mint 2600 kiállító mutatja be új termékeit. A 2024-es Heimtextil mellett – a globális Texpertise-hálózat részeként – az Econogy is útjára indul, amely a fenntartható formátumok új orientációját jelenti. Az Econogy egységbe foglalja a Messe Frankfurt összes textilipari rendezvényének értékelési kritériumait, és a vásárokon átláthatóságot teremt az erőforrás-kímélő termékek és kiállítók számára.


csináld magad
Kerti bográcsozó építése lépésről lépésre
Nyáron nincs is jobb egy remek hangulatú, kerti bográcsozásnál! A kinti főzőcskézés megoldható háromlábú állványon is, de azért a téglából épített változat az igazi. Dr. Tóth Csaba, Mihályházáról megmutatta nekünk, ő hogyan készítette!


Ötletek
A nyuszi lakhelye
Akár húsvétra kaptak a gyerekek – mondjuk a nagyszülőktől – aranyos, simogatnivaló kisnyuszit, és nem akarnak megválni tőle, akár más módon került a családba, rendes ól dukál neki. Mondjuk egy ilyen, amelyet Darancó Károly készített Szadán.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság