Ha egy kis csendre vágyunk


Kedves Hajnalka, ikerházunk szomszéddal közös falát szeretném utólag hangszigetelni, hogy a tévézéssel, zenehallgatással ne zavarjuk egymást.

Köszönöm,

Bartók Tamás (Dombóvár)

Kedves Tamás! Az épületen belüli léghangok (áthallás) szempontjából a helytelenül megválasztott vagy kivitelezett szerkezet okozza általában a problémát. A határoló szerkezetekről elmondható, hogy minél nagyobb a testsűrűsége, annál jobb a hangszigetelése. Fizikailag a jó hangszigetelő anyagban a hang, illetve a levegő rezgése hővé alakul és felemésztődik. Léghanggátlásra tehát a nagyobb testsűrűségű, szálas szigetelőanyagok (kőzetgyapot, üveggyapot) javasoltak. Egy akusztikailag jól felépített falszerkezet ún. tömeg-rugó-tömeg rendszerű, ahol az egyik tömeg maga a fal, a rúgó a szigetelés, a másik tömeg pedig a belső burkolat. A cél az, hogy a két tömeg között a hangenergia átjutását (hanghídhatást) a lehető legjobban akadályozzuk. Ennek érdekében legyen minél kisebb a falazatra szerelt tartószerkezet felfekvési felülete: pontszerűen rögzítsük, és a rögzítési pontokhoz rugalmas anyagot használjunk ?alátétként?. A tartószerkezet közeibe kerül az 5-10 cm vastag hangszigetelő anyag, majd erre a belső borítás, pl. gipszkarton burkolat (Bővebben: Rigips Kft., (06-1) 296-0534, honlap: www.rigips.hu), amelynek csatlakozási hézagait töltsük ki tartósan rugalmas tömítőanyaggal, pl. szilikonnal. Növelhetjük a hatást, ha nem egy, hanem két réteg gipszkartont alkalmazunk. Tökéletes eredményt azonban így se várjunk, mert a födémeknél, a sarokpontokon megmaradnak a hanghidak, és ezzel együtt az áthallás is. A födémek szigetelése pedig már egy újabb feladat.
Az akusztikai célokra gyártott Sonafoam hangszigetelő lapok nyitott pórusú, nagy sűrűségű műanyaghabból készülnek, különböző vastagságban (2-12 cm), amelyeket Sonafix ragasztóval közvetlenül lehet rögzíteni a különféle anyagú (beton, tégla, gipszkarton) felületekhez. Ez a rögzítésmód és kis szerkezeti vastagsága alkalmassá teszi hanghíd-mentes, léghangszigetelést javító fal- és födémburkolatok kialakítására. (Bővebb információ: W. Tower Kft., 1026 Budapest, Bimbó út 160-162. L1 II/3, tel/fax: (1)200-5840, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; www.wtower.cc)
Kiváló hangszigetelő képességekkel rendelkezik a képen látható gúla szerkezetű, habosított, nyílt cellás, poliészter alapú poliuretán Akustik-Stop is. (Bővebb információ: Szigetelő Centrum Kft., Székesfehérvár, Bem J. u. 38., tel.: (22) 505-722.)

Üdvözlettel
Hajnalka
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Így csempézzünk ívelt lépcsőt
A saját kezűleg végzett csempézés mindenkinek menni fog,...
Festés télen? Semmi sem lehetetlen!
A felújítást, festést általában a tavaszi-nyári szezonra időzítjük, de mi történik...
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek...
Burkolás télen
Az első benyomást az otthonunkról az a néhány lépcsőfok jelenti, amely a bejárathoz...
A megújult PVC
A megújult PVC és a természetes anyagú linóleum újra közkedvelt lett az otthonteremtők...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION