hirdetés



Tökéletes terasz

Kert-balkon

Tökéletes terasz

A mindennapokat szinte mindenki a munkahelyén, zárt térben tölti, így vágyik a friss levegőre, és ha lehet, a kertben foglal helyet. Az ottartózkodást némi ötleteléssel és munkával kényelmesebbé tehetjük.

A mondás úgy tartja: lakva ismerjük meg egymást. Ez azonban az otthonunkra is igaz. Balogh Zoltánék néhány évvel ezelőtt költöztek új házukba Nyíregyházán, és a kertet használva szép lassan rájöttek arra, hol szeretnek üldögélni, beszélgetni, hol tudnak a legjobban a pihenni. Így került sor a terasz bővítésére. Először az étkezőrészt alakították ki, aztán jött a beszélgetősarok, s azonnal az lett a ház nyári központja. Itt olvasnak, sziesztáznak, esténként borozgatnak, s a fiúk is itt készültek fel az érettségi vizsgákra.

 

Körültekintő tervezés

A beszélgetősarok helye korábban a kert füves része volt, de mindig ott ücsörögtek, a hintaágyban nagyokat aludtak. Az átépítés megtervezésekor mindkét funkciót meg akarták tartani, így egyik részében két fekhelyet, a másik részében virágágyást alakítottak ki.

További munkák

A teraszbővítést ebben az évben tovább vitték, reggeli kávézósarkot alakítottak ki, s elhúzható ajtókkal félig zárttá tették a teret. Zoltán feleségével együtt tervez, aztán kalapácsot ragad. Nem szakember – matematika-informatika-ábrázoló szakos középiskolai tanár a szakmája –, s egyetlen elektromos készüléke egy kézi fúrógép. De van kalapácsa, fűrésze, egy gérvágója, s persze kedve, lendülete. Három év alatt jutottak el a képeken látható állapothoz. Íme a folyamat:

 

1. Így nézett ki a ház mögötti kert. Mára a körnegyed fölé pergola került, a teraszt pedig beépítették.

 

2. A kész pergola alatt volt hely a teraszt kettéválasztó fal leszabására, összeszerelésére és lefestésére.

 

3. A terasz szomszéd felőli oldalát Zoltán leválasztotta. Ez a rész külső, lambériázott falat is kapott.

 

4. A válaszfalat pontosan a falkiugró és a pergola vége közti vonalra erősítették, majd lambériázták.

 

5. Északi oldalon és a szomszéd felől Zoltán mintás üvegeket használt a fény és az intimitás miatt. A beépítés után jórészt szélvédett is lett a terasz étkezőrésze.

 

6. A terasz üregkamrás polikarbonát tetőt kapott. Mivel könnyű anyag, egyszerű beállítani, de jól rögzíteni kell, hogy a szél ne kapja fel. A nyitott üregkamrák végeit le kell zárni, különben telemegy piszokkal és rovarok is belefészkelnek.

 

7. A terasz keleti fekvésű, így figyelni kellett arra is, hogy nyáron délelőtt ne forrósodjon fel. Zoltán ezt úgy oldotta meg, hogy az ablakok fölött, valamint a polikarbonát tető és a cserepek között jelentős nyitott légrést hagyott.

 

8. A terasz két ponton is dísz farácsot kapott, de az átlósan álló változattal ellentétben az apácarács itt vízszintes és függőleges lécekből áll.

 

9. Itt olvasnak, sziesztáznak, esténként borozgatnak, s a fiúk is itt készültek fel az érettségi vizsgákra.

 

10. Meghagyva a négyzet alakú virágoskertet, összekapcsolódik a természet és az épített környezet. A beszélgetősarok így valóban a ház része lett, de a kert szerves része is maradt.

 

11. Munka után édes a pihenés! A mécsestartót Zoltán üvegpoharakból készítette és vékony huzallal rögzítette. A rácsozat is saját tervezés és munka.

 

12. A teraszbővítést ebben az évben tovább vitték, reggeli kávézósarkot alakítottak ki, s elhúzható ajtókkal félig zárttá tették a teret.

 

13. Az idei termés a kávézósarok és a terasz fix és elhúzható ajtókkal való lekerítése. A bútorokat is részben átfestették, a használaton kívüli kis fotelek pedig új ruhát és feladatot kaptak.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Épített polc a nappaliban gázbeton elemekből
Legyünk őszinték: a készen kapható bútorok közt sok szép, igényesen elkészített, kiváló tulajdonságokkal rendelkező változat akad. Olyan azonban, amely pontosan befér az általunk megálmodott helyre és minden igényünket maradéktalanul kielégíti, biztos, hogy nem kapható.


csináld magad
Építs kuckót kedvencednek: három DIY kutyaház
Nyáron szeretjük az olyan helyeket, ahol lehet hűsölni, télen pedig olyan kuckóra vágyunk, ahol tudunk egy kicsit melegedni. Így vannak ezzel a kutyák is! Gondoskodj kedvenceidről és építs számukra házat!


csináld magad
Térelválasztó lécekből: kül- és beltéri használatra is jó
Túl nyitott az erkélyed és átlátnak hozzád a szomszédok? Vagy csak szükséged lenne egy térelválasztóra a lakásban? A következő barkácsötlet segíthet.


csináld magad
Favázas filagória: védett zug a kertben
Mindannyian szeretjük a verőfényes nyári napot, de egy idő után az ember az árnyékot is megkívánja. És ha nem áll rendelkezésre, akkor nincs mese: építeni kell egy árnyat adó helyet. Például egy ilyen filagóriát.




Ötletek

Kerti tó s. k.


Szerszám-anyag

Üvegtéglafal-építés





hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság