hirdetés



Variációk szélezetlen deszkára

Ötletek

Variációk szélezetlen deszkára

Egyre több helyen tűnnek fel szélezetlen akácdeszkából készült kerítések, kapuk, hiszen a rusztikus hatás mellett abban is biztosak lehetünk, hogy strapabíró és időtálló lesz a szerkezet.

Ebből az anyagból azonban más tárgyak is készülhetnek. A régi, elhasználódott, fenyő lécekből készült kapu cseréje során, mivel hosszú távra tervezett, szélezetlen akácdeszkát választott Szabó László (Cece), strapabírása és rusztikus formája miatt. A leeső darabok adták a következő lehetőséget, hogy a teraszon még hiányzó bútordarabokat pótolja, a nappaliba pedig faliórát készítsen.

A deszkákat gyalulás után az adott kapu mérethez összeválogatta, ami nem könnyű feladat a mindenfelé görbülő formák miatt. A méretre vágás után lecsiszolta, majd lefestette őket időtálló lazúrfestékkel. Mivel hobbi szinten fafaragással is foglalkozik, hogy különlegessé tegye a bejáratot, a családi címerrel, valamint a Kossuth-címerrel és Erdély címerével díszítette.

 

A kiskapuk is kaptak "extrákat", az egyikre az illetéktelenek elriasztására szolgáló felirat került (képünkön), a másik postaládát és újságtartót kapott, a maradék deszkákból.

A leeső darabok kapóra jöttek, hogy a teraszra négy széket és egy asztalt összeállítson. Egy átlagos támlás székről vett méretek alapján leszabta az első mintadarab alkatrészeit, majd, mivel jónak bizonyultak, azokat használta sablonként a másik három ülőalkalmatossághoz. Egyszerűségre és a stabilitásra törekedett, ezért facsavarokkal rögzítette az elemeket. Az asztal is a klasszikus felépítésű, négyzet alakú keretre szerelt lábakkal, belső fém rögzítő idomokkal, a fedőlap deszkái pedig a keresztlécekre vannak alulról felcsavarozva. A székeket faragással díszítette.

Anyagszükséglet

- szélezetlen akácdeszka, facsavarok, Bondex lazúrfesték

Szerszámszükséglet

- kézi- és körfűrész, gyalu, csiszológép, véső, fúrócsavarozó, Dremel kézimaró

 

 




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Deszkakerítés másképp
Ismerősöknek készítette Teleki Tibor ezt a kerítést, azzal a gondolattal, hogy megmutatja: egy szép kert a kerítésnél kezdődik. A végeredmény őt igazolja.


Gép- és anyagújdonságok
Amikor az extrémsportolók szerelembe esnek
A Leier Skate-pályaelemek a görkorisok, gördeszkások minden igényét kielégítik.


Ötletek
Mesebeli virágláda
Több hosszú hétvégén készítette Szluka István Bakonycsernyén ezt a virágládát, egyedi anyagból „összelegózott” futtatóráccsal. A ládát akác széldeszkából csavarozta össze, mivel időtálló, a futtatórácsot pedig fűzfából.


Gyerkőc
Kerti játszótér kicsiknek és nagyoknak
Gyermekeik születése óta gondolkodott Veres Péter és felesége Gödön, hogy hová helyezzék a hintát a kerten belül.




Gép- és anyagújdonságok

Digitális vágódeszka




Kert-balkon

Rusztikus kerti csap



hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság