hirdetés



Étkezősarok készítése s. k.

Ötletek

Étkezősarok készítése s. k.

Komplett étkezősarkot épített Deák Ferenc édesanyja ócsai konyhájába.

A kezdeti igény csak több és kényelmesebb ülőhely volt a sarokban, kis helyen elhelyezkedő asztal körül (alsó képünkön az eredeti állapot).

Aztán amikor felmerült a régi parasztházak bútorainak mintájára egy sarokpad ötlete, amely kényelmes, nagy ülőfelületet kínál, és még mutatós is, jöttek az újabb gondolatok egy egységes stílusú, praktikus étkezősarokról. A tervezésnél, valamint a faanyag- és színválasztásnál fontos szempont volt az anyagi lehetőségek behatárolt volta, illetve az, hogy olyan anyagok is felhasználásra kerüljenek, amelyekhez emlékek fűződnek. Így került a nagyszülők nagyon régi konyhaszekrényéből a szép, mintás üveg a fali sarokszekrénybe, illetve egy ősi családi gyalupad fája adta a lámpatest, a széktámla és a képkeretek faanyagát.

A munkák sorában az első a sarokpad volt (felső képünkön a sablon látható, az alsón pedig a kész padok), majd az asztal két része következett.

A kis konyha miatt Ferenc igyekezett úgy csinálni a bútorokat, hogy többfunkciósak legyenek. Ezért került a pad lábaiba fiókos és kisszekrényes tárolóhely, illetve az asztalba szintén fiókok két oldalra, és a lap alá újságtartó polc.

Az asztal két részes.

A kisebbik rész megnöveli az étkezőfelületet, külön pedig munkafelületként szolgálhat a főzésnél.

A következő fázis a fali sarokszekrény elkészítése volt.

A padok, az asztal és a szekrény 18 és 28 mm vastag lucfenyő lapokból, illetve fenyő lécekből készültek.

Ferenc igyekezett minél kevesebb fémes kötést alkalmazni, és a hagyományoknak megfelelően előnyben részesíteni a csapolt, ragasztott kötéseket (Palma Fa Express). A szín esetében az olajkőris lazúrra és selyemfényű bútorlakkra esett a választás. Cél volt a kissé antik hatás, ezért a lekenés után azonnal áttörölte ronggyal a felületet, a száradás után pedig (de még a lakkréteg felhordása előtt) megcsiszolta 100-as csiszolóvászonnal.

Ezután a létraszék következett.

Ferenc régóta szeretett volna készíteni egy olyan széket, mely egy mozdulattal átalakítható kényelmes ülőalkalmatosságból biztonságos emelvénnyé, amelyről mindent el lehet érni egy nem túl nagy belmagasságú helyiségben.

A világhálón keresgélve talált egy stílusában az ócsai konyhába illő darabot, amelyet a fotó alapján elkészített, illetve egyedivé tett a háttámlával (a kész bútordarab megtekinthető itt, egy másik létraszék méretezési rajza pedig itt).

Utoljára a kiegészítők készültek el. A kis konyhában eredetileg középen volt egy lámpa, amely se a főzőterületet, se az étkező részt nem világította meg jól. Ezért Ferenc az egyből csinált kettőt.

Az étkező fölé egy saját tervezésű lámpa került a központi tulipán mintával, a konyharészt pedig egy, a karácsonyi vásáron látott befőttesüveg „csillár” világítja meg (olcsó és nagyon mutatós ötlet).

A lámpák külön kapcsolhatók, lelógó húzókapcsolókkal. A képek a falra az ócsai tájházban készültek, a keretek pedig a már említett gyalupadból.

Íme a végeredmény. A munkálatok az első momentumtól az utolsóig valamivel több, mint fél évig tartottak, és nem csak a végeredmény, de maga a munkafolyamat is nagy örömöt és megelégedést okozott, talán nem csak a készítőnek.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Konyhasziget s. k.
Szükség volt egy étkezőre a konyhában Juhász Tamáséknál Budapesten. Közös munkával készítették el.


csináld magad
Stabil étkezőasztal X-lábakkal
Jól jönne az ebédlőbe egy új asztal? Esetleg a nappaliban lenne szükség egy masszív bútorra, amelyen akár társasozni is lehet? Inspirációként hoztunk egy ötletet.


Otthon-bútor
Kis konyhába helytakarékos étkező
A társasházi lakások állandó – és visszatérő! – gondja a helyszűke. Cikkünkben praktikus megoldást mutatunk be mini konyhákhoz: egy ilyen lehatható lapú étkezőasztal alig foglal helyet, amikor nem használjuk, ha viszont kell, pillanatok alatt "hadrafogható". És elkészíteni se ördöngösség.


csináld magad
DIY ötletek az étkezőbe
Szükséged lenne új bútorra vagy dekorációra, ami tényleg feldobná az étkezőt? Túl kicsi a hely és praktikus megoldásokon gondolkodsz? Hoztunk öt kreatív ötletet!




Otthon-bútor

Családi étkezőasztal




Otthon-bútor

Az indigókék szép!



hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság