hirdetés



Ősszel is pörög a klímapiac

Gép- és anyagújdonságok

Ősszel is pörög a klímapiac

Meglepő módon hetekkel a kánikula után, az átlagosnál hidegebb őszi hetekben is élénk lakossági érdeklődés mutatkozik a klímaberendezések iránt – tapasztalta a Panasonic Heating&Cooling üzletága Magyarországon.

Sokan ugyanis nem csak hűtésre, hanem már fűtésre is használják a készülékeket. Az idei szezon másik nagy tanulsága, hogy élénkül a kereslet a drágább, felső árkategóriába tartozó klímaberendezések iránt.


A klímaberendezések piacát nagyban befolyásolja az időjárás. Különösen így volt ez az idén, amikor későn érkezett meg a tartós meleg, a hőhullámok leginkább csak augusztusban érték el az országot. A klímaberendezések iránti kereslet ennek következtében csak meglehetősen későn indult be. A tavalyi élénk érdeklődés miatt a gyártók és a forgalmazók nagy készletekkel készültek 2017-re, így vevők híján kénytelenek voltak komoly árengedményekkel kezdeni a nyarat.
A szezon idén érdekes módon nem ért véget augusztus utolsó napjaiban. A forróság emléke ugyanis élénken él a fogyasztókban, akik közül sokan úgy döntöttek, hogy jövőre már nem szeretnének szenvedni a kánikulától, inkább még idén ősszel beszereltetik a klímát a lakásukba. Ezért furcsa módon a forgalmazók a júniusinál élénkebb érdeklődést tapasztaltak szeptemberben is, a fogyasztóknak pedig a nyári főszezonhoz hasonlóan ősszel is sokszor heteket kellett várniuk a berendezést beszerelő szakemberekre.
Nem csak az időjárás alakította át a piacot, a fogyasztói szokások is megváltoztak. A vevők számára a jelek szerint már nem csak az ár számít, hanem egyre többet nyom a latban a klímaberendezések műszaki tudása is. Ennek megfelelően mérséklődött a kereslet az olcsóbb márkás készülékek iránt, egyes becslések szerint a legolcsóbb márkás termékek piaca 30-40 százalékkal mérséklődött 2016-hoz képest. Egy év alatt számottevő, 5-10 százalékos növekedés tapasztalható viszont a felső kategóriás termékek piacán.
Egyre több az olyan vásárló, aki már nem csak a nyári szezonra, hanem legalább 9 hónapra vesz klímát, azaz nyáron hűtenek, tavasszal és ősszel pedig fűtenek vele. Azok száma is egyre nő, akik egész télen használják a berendezést. Ezek a fogyasztók a hűtésre és fűtésre egyaránt gazdaságosan használható, éppen ezért magasabb árkategóriájú termékeket keresik – ad magyarázatot a piac átalakulására Kozák Tamás, a Panasonic közép-kelet-európai fűtés és hűtés üzletág vezetője. A másik magyarázat a változásokra az új R32-es hűtőközeg, ami a széndioxid lábnyom csökkentése mellett a készülékek hatásfokát is jelentősen javította. Az új hűtőközeg azonban jelenleg a felső kategóriába tartozó készülékekben érhető el egyelőre.


Klímával a fűtés gazdaságos lehet, hiszen a készülékek üzemi tartománya szélesedett, hatásfokuk óriásit javult az elmúlt években. A gyártóknak kötelességük megadni egy SCOP értéket, ami megmutatja, milyen hatásfokkal fűt egész szezonban a készülék. Ezen - Európai Uniós szabvány alapján kiszámolt - mutató alapján sorolják különféle energiaosztályokba a berendezéseket. Az 5-ös SCOP értékű, azaz A+++ osztályú klíma például 1 kW energia felhasználásával 5 kW fűtési teljesítményt állít elő, azaz a hagyományos, 1kW-os teljesítményű elektromos fűtőberendezésekhez képest ötször kevesebb áramot fogyaszt – mondta Bánhalmi Zoltán, a Panasonic magyarországi fűtés és hűtés üzletág kereskedelmi képviselője.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Klímaszabályozó rendszer vethet véget a rossz beltéri levegőnek
Saját irodájában demonstrálja legmodernebb klímaszabályozó rendszereinek képességeit a Daikin Hungary. A 750 négyzetméteres irodában folyamatosan biztosított a szükséges mennyiségű friss, tiszta levegő; a telepített szenzoroknak köszönhetően rögtön értesülnek a szén-dioxid koncentráció növekedéséről, és a rendszerek automatikusan átcsoportosítják a friss levegőt oda, ahol arra szükség van.


Otthon-bútor
Klímát a nyárra!
Szobá(i)nk levegőjének megfelelő hőmérsékletét és tisztaságát legjobb hatásfokkal a klímaberendezésekkel biztosíthatjuk. Van, akinek akkor jut eszébe, hogy jó lenne egy klíma a lakásba, amikor már szenved a fullasztó nyári hőségtől. Cikkünkkel még időben vázoljuk a választási lehetőségeket.


Gép- és anyagújdonságok
Szigeteléssel mi is aktívan tehetünk a klímaváltozás ellen
Klímaváltozás Elleni Világnap: csökkent Magyarország CO2-kibocsátása, de van még mit tenni.


Szerszám-anyag
Kánikula elleni tetőcserép
Április elején mutatta be a Terrán az új, ClimaControl felületkezelésű cserepeit, amelyekkel igazoltan akár 10 °C-kal alacsonyabb a hőmérséklet a tető alatt, a hagyományos Terrán tetőfedőanyag felhasználásával készült tetőhöz képest.




Gép- és anyagújdonságok

Tovább tart a klíma beszerelése






Gép- és anyagújdonságok

Környezetbarát, olcsó klimatizálás

hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság