hirdetés



Hogyan dekorálunk?

Gép- és anyagújdonságok

Hogyan dekorálunk?

Úgy tűnik, mi magyarok egyszerűen imádjuk a karácsonyi készülődést – derült ki a kika felméréséből.

 

A karácsonyfa a legtöbb magyar családnál két-három színben pompázik majd idén, és sokan saját maguk készítik el az adventi koszorút az áruházlánc adatai szerint.

Adventkor kezdődik a készülődés

Míg az áruházakban évről évre korábban kerülnek a polcokra az ünnepi dekorációs termékek, a magyarok többsége (64%) a hagyományokhoz hűen csak advent első vasárnapján kezdi ünnepi köntösbe öltöztetni otthonát. A válaszadók közel negyede azonban csak az ünnepek előtti utolsó napokban szakít időt minderre. De azért így is akadnak szép számmal (12%), akik nem tudnak ellenállni a bájos angyalkák és a mókás manók kísértésének, és amint kikerülnek az adventi termékek az áruházak polcaira, lázas dekorálásba kezdenek otthonukban.
Akár már az októberi napsütésben, akár csak az utolsó pillanatban álljanak is neki a dekorálásnak, a legtöbben (61%) saját bevallásuk szerint imádják a karácsonyi hangulatot, és igyekeznek a lakás minél több pontját feldíszíteni. Sokan (37%) elsősorban a karácsonyfára koncentrálnak, de azért egy-két mutatós díszt a nappaliban is kihelyeznek. Az adventi koszorút, az asztali dekorációt és az ajtódíszt a legtöbben (52%) készen vásárolják, ugyanakkor közel ugyanennyien (43%) saját maguk készítik el, ezáltal is ráhangolódva az ünnepi időszakra.

Átlagosan néhány ezer forintot szánunk a díszekre


Az áruházlánc felmérése szerint a karácsonyi-adventi díszítésre a legtöbben (67%) néhány ezer forintot szánnak, ugyanakkor a válaszadók közel negyede akár több tízezer forintot is kiad évente annak érdekében, hogy tökéletes legyen az ünnepi dekoráció. Viszonylag kevesen (11%) vallották, hogy nem költenek minden évben díszekre, és mindig a meglévő készletet használják.
A válaszadók közel fele több szettet is felhalmozott az évek során, és ezeket használja felváltva. Olyanok is akadnak, akik 2-3 évig használják ugyanazokat a díszeket, majd utána lecserélik őket (21%), és vannak, akik egészen addig nem vesznek újakat, amíg a meglévők tönkre nem mennek (21%). Csak kevesen (10%) tartják fontosnak, hogy minden évben új díszeket vásároljanak. Ami a dekorációk beszerzését illeti, az e-kereskedelem térhódítása itt is megfigyelhető: a válaszadók 70 százaléka nyitott arra, hogy az adventi-karácsonyi dekorációt a neten rendelje meg.

Egyre nyitottabbak vagyunk a trendekre

Akár csak a lakberendezésben, a karácsonyfa díszítésben is évről évre megfigyelhetők különböző trendek, irányzatok. A kika arra is kíváncsi volt, ezek vajon mennyiben jelennek meg a hazai otthonokban. A válaszadók többsége (53%) már egy kicsit letisztultabb irányban gondolkodik, és idén csupán 2-3 színnel tervezi díszíteni a fát, ám még mindig nagy számban (27%) akadnak olyanok is, akik a klasszikus megjelenést kedvelik, és sokféle színt használnak.
Ugyanakkor nem elhanyagolható (17%) a minimalista stílus rajongói tábora sem, akik idén kizárólag egy színbe fogják öltöztetni a karácsonyfát. Bár egyre többször találkozunk különleges színvilágú ünnepi dekorációkkal a lakberendezési magazinok címlapján, az olyan extrém megoldásokat, mint például a fekete vagy rózsaszín karácsonyfa, még mindig csak nagyon kevesen (3%) vállalják be saját otthonukban.
Bár a kérdőív arra nem tért ki, hogy a családban jellemzően ki határozza meg az ünnepi lakásdekor stílusát, de mindenesetre beszédes, hogy a kérdőívet kitöltők közel 95 százaléka a hölgyek közül került ki, vagyis az urak kevésbé tartották fontosnak, hogy ebben a témában kifejtsék véleményüket.

Ünnepi fények kint is, bent is

A keresztény hagyományban különleges jelentéssel bír a betlehemi csillag fénye, és népszokásainkban is központi szerepet kap az ünnepi ragyogás: advent első vasárnapján szinte minden magyar családban meggyújtják az első gyertyát, ahogy a fényfüzér sem hiányozhat a legtöbb karácsonyfáról.
A megkérdezettek többsége (40%) azonban nem áll meg itt, és a lakáson kívül-belül egyaránt használ díszfényeket a meghitt hangulat megteremtéséhez, hiszen nincs is hívogatóbb, mint egy elegánsan feldíszített udvar rénszarvas figurákkal és szánon suhanó télapóval. Közel ugyanennyien (39%) vannak, akik ugyan csak a lakáson belül, de több helyen is használnak díszfényeket. Az ablakon körbefutó fényfüzérrel vagy a polcra, asztalra helyezhető LED-es dekorációkkal tehát várhatóan szintén gyakran találkozhatunk majd az ünnepi összejövetelek, vendégségek során.

Akár erősítjük a szabályt, akár a saját ízlésünket követjük, akár a régi kedvencek, akár az új szerzemények kerülnek fel a fára, a lényeg, hogy a karácsonyi készülődés ne teher, hanem örömteli esemény legyen, melybe bevonhatjuk szeretteinket, és lelkünket is ünnepi díszbe öltöztethetjük.
 




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Sokoldalú húsvéti dekoráció muskátlival
Már csak néhány nap és a tavasszal együtt megérkezik a húsvét is. Legyen szó akár a nappalink, akár az ünnepi asztal feldíszítéséről, a dekoráció a húsvéti szezon elengedhetetlen része. Ilyenkor feltűnnek a minden évben kötelező elemnek számító tojások, de rendszeresen helyet kapnak a tavasz színes virágai is.


csináld magad
Barkácsolj karácsonyfa alakú mécsestartót
Karácsonyi dekorációból soha nem elég! Barkácsolj magadnak és családodnak egy falra szerelhető, karácsonyfa alakú mécsestartót!


csináld magad
Díszszekér a minihordónak: mutatós bortartó
Az évek óta csak porosodó fa boros hordócskához készített maradék faanyagból szekeret Vastag József (Körösladány).


Otthon-bútor
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek nyilvánítani. Készíthetünk belőle például dekorfalat, mint Szekeres Zoltán Budapesten.








csináld magad

Barkácsolj őszi manót



hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság